go back

ΓΡΙΦΟΣ 5Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Αγία Ειρήνη στη Σχολή Χωροφυλακής"

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Στην εικόνα αναγράφεται η φράση "Make peace, not war" στη θέση που είναι το όνομα του Αγίου, η Αγία Ειρήνη και αστυνομικίνα στη σχολή Αστυνομίας.

- 11o ΚΥΝΗΓΙ 2000, 21o ΚΥΝΗΓΙ  2010

 

ΓΡΙΦΟΣ 5Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΑΦΟΡΤΙΣΤΟΙ"

- ΣΗΜΕΙΟ: Το άγαλμα του Πρεβελάκη στο Δημαρχείο.

 

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: (Μονή )Πρέβελη και Λάκης =Πρεβελάκης. Ο πολιτικός χαρακτήρας της φωτογραφίας παραπέμπει στο άγαλμα του Πρεβελάκη στο Δημαρχείο.

- 23ο Κυνήγι Θησαυρού 2012

 

ΓΡΙΦΟΣ 5Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΚΡΑΣΟΚΟΥΡΟΥΠΕΣ"

- ΣΗΜΕΙΟ: Το καμπαναριό της μητρόπολης.

 

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: (Στο βιβλίο του Χάρη Στρατιδάκη «Το Ρέθυμνο του Τρόμου» σελ 38 αναφέρεται ότι κατά τους βομβαρδισμούς της μάχης της Κρήτης ένας καναπές εκτινάχτηκε από απέναντι σπίτι της οδού Καψάλη και καρφώθηκε στο αλεξικέραυνο του καμπαναριού.

- 12ο Κυνήγι Θησαυρού 2001

 

ΓΡΙΦΟΣ 6Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Η Πλατεία της 25ης Μαρτίου"

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Η Πλατεία της 25ης Μαρτίου, στην οδό Βιβιλάκη, της οποίας η ονομασία επί Κρητικής Πολιτείας ήταν οδός Αρκαδίου. Από τον γρίφο,  η αναφορά στην παρέλαση παραπέμπει στο «25η Μαρτίου». Το Π.Α. σημαίνει Πρώην Αρκαδίου και Πράσσειν Άλογα. 

Πηγή: Το βιβλίο του Κωστή Παπαδάκη 1900-1950, 1ος τόμος, εισαγωγή. 
 
υτός ο γρίφος είναι αφιερωμένος από την ομάδα  μας,  στην μνήμη του Μανού Αστρινού. Ο οποίος μαζί με τους συμμαθητές του (τάξη 1945-1946) ανακαίνισαν (δωρεά) την πλατεία το 1982. 

 

 

- 20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009

 

ΓΡΙΦΟΣ 6Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ"

- ΣΗΜΕΙΟ:  Μουσικό Γυμνάσιο (Ορφανοτροφείο-Τεκές-Νοσοκομείο)

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το σημερινό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνου, που υπήρξε Τεκές (μη γυρίζει σε τέτοια μέρη), Νοσοκομείο (ένας γιατρός δε θα βρεθεί να με κοιτάξει), Ορφανοτροφείο ( Θα μας πεθάνεις βρε και τι θα απογίνεις) , Μουσικό σχολείο ( Μάθε τουλάχιστον να το παίζεις).

Πηγή:  Άγονη Γραμμή 7 Δεκεμβρίου 2008

https://agonigrammi.wordpress.com/2008/12/07/%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CF%82%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83/ 

 

- 10ο Κυνήγι Θησαυρού 1999

 

 

ΓΡΙΦΟΣ 6Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ"

- ΣΗΜΕΙΟ:  Οδός Οδυσσέα Ελύτη

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:  Ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματά του είναι "Η τρελή ροδιά". Εμπνευσμένοι από αυτό, δημιουργήσαμε ένα ρέμπους με πραγματικά αντικείμενα. Το χέρι του μάγου κρατά το χαρτί tarrot "Του τρελού" και η συνέχεια αυτού είναι τα ρόδια. "τρελός + ρόδια". Οφείλουμε να τονίσουμε, πως τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς, άρα είναι πολύ περίεργο, ο μάγος που μας φιλοξενεί, να έχει διακοσμημένα φρέσκα ρόδια! 

 

- 20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009

 

 

ΓΡΙΦΟΣ 7Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΜΑΣΑ ΣΟΥΡΑ"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Οδός Ηλία Σπαντιδάκη"

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το τραγούδι που ακούγεται ονομάζεται LUDLOW MASSACRE σε στίχους του WOODY GUTHRIE (1944). Γράφτηκε στην μνήμη των θυμάτων-απεργών ανθρακορύχων της περιοχής του LUDLOW. Ο Ηλιάς Σπαντιδάκης ή Λουης Τίκας έμεινε στην ιστορία ως ο Έλληνας που τα έβαλε  με τον Ροκφελλερ καθώς πρωτοστάτησε στις απεργίες (23/09/1913- 20/04/1914) και δολοφονήθηκε απο τον Λοχαγό Καρλ Λιντερφελντ  ο οποίος του έσπασε το κρανίο με την καραμπίνα του , εκτός απο τον ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ εκείνη την ημέρα (20/04/1914) έχασαν την ζωή τους 19 ακόμα άτομα εκ των οποίων 12 παιδιά.

 

- 16ο Κυνήγι 2005

 

ΓΡΙΦΟΣ 7Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΔΕΣ"

- ΣΗΜΕΙΟ:  "Το κτίριο Λαβύρινθος στην Παραλία"

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:  Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ο λαβύρινθος του ανθρώπινου αυτιού, με τη μορφή κτιρίου που γκρεμίζεται, το οποίο βρίσκεται πάνω στην άμμο.

 

 

 

- 22ο Κυνήγι Θησαυρού 2011

 

 

ΓΡΙΦΟΣ 7Γ

 

 

ΛΥΣΗ γρίφου της ομάδας "ΤΟΞΟΚΡΟΤΑΛΟΙ

ΣΗΜΕΙΟ: "Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Γάλλου"

Έχοντας ίσως τη μοναδική ευκαιρία να συνθέσουμε έναν γρίφο για το Κυνήγι Θησαυρού, αποφασίσαμε ότι αυτός θα πρέπει  να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Πέραν των άλλων συμβολισμών, είναι σαφές ότι ο γρίφος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα ιστορικές αναφορές, μιας και δεν νοείται Ρεθυμνιώτικο κυνήγι χωρίς αναφορά στην ιστορία του τόπου.
Έτσι δημιουργήσαμε ένα σταυρόλεξο, που περιλαμβάνει 12 σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν και τίμησαν την πόλη μας.
 
Το σταυρόλεξο, όπως θα δείτε και στα επισυναπτόμενα αρχεία, εμπεριέχει ένα κρυπτόλεξο με τις λέξεις ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Οι λέξεις αυτές σε συνδυασμό με την ρίμα που προηγείται μάς οδηγούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Γάλλο και αντίστοιχα στην κρήνη που υπάρχει εκεί (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω, στο αρχείο ΛΥΣΗ).
 
Η επιλογή του σημείου από εμάς, εκτός των άλλων, έχει να κάνει και με την ανάδειξη αυτής της ερειπωμένης βρύσης, η οποία -αν και φτωχή αρχιτεκτονικά- ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την ιστορία της Μονής, όσο και των κατοίκων της περιοχής.
 

-  8ο Κυνήγι Θησαυρού 1997

ΓΡΙΦΟΣ 8Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΟΙ ΑΛΛΟΙ"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Το βενετσιάνικο Ρολόι"

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Βενετσιάνικη Μουσική (Rondo Veneziano) , δίσκος, ζώδια και το λιοντάρι, που πιθανότατα παραμένει σκονισμένο στην αυλή της Λότζια.

ΠΗΓΗ: "ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ", Ν.Α. ΚΟΚΟΝΑΣ (1995)
Μνημείο της Ενετικής πόλης του Ρεθύμνου. Στην κύρια πλευρά του είχε τοποθετηθεί δίσκος ηλιακού ρολογιού, με ανάγλυφους λατινικούς αριθμούς, κοσμημένος με παραστάσεις από το ζωδιακό κύκλο, όπως επίσης και το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, πάνω από το τοξωτό υπέρθυρο. Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που στόλιζε το πύργο είναι πιθανό αυτό της αυλής της Λότζια.

- 1ο, 13ο, 28ο Κυνήγι Θησαυρού

 

ΓΡΙΦΟΣ 8Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "τσαΠΑΤΣΟυληδες"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Ιερός Ναός Κυρίας των Αγγέλων"

 

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ο γρίφος μας είναι ένα βίντεο, στο οποίο θα απεικονίζεται ένα πρόσωπο και πάνω σε αυτό θα γίνονται ορισμένες κινήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε ένα παιδικό τραγούδι που λέει : " να μία εκκλησίτσα, ο Χριστός και η Παναγίτσα.. δύο παραθυράκια.. μία πορτίτσα.. νταν νταν νταν η καμπανίτσα". Παράλληλα, πίσω από το βίντεο θα ακούγονται δύο ελληνικά τραγούδια, τα οποία είναι το " είσαι κυρία- Κοντολάζος" και το "  οι άγγελοι- Καραφώτης", τα οποία υποδηλώνουν μέσα από τα συμφραζόμενα και την σύνδεση το "Κυρία των Αγγέλων", όπου και είναι το σημείο του γρίφου μας.

 

-7ο Κυνήγι Θησαυρού 1996, 18ο Κυνήγι Θησαυρού 2007

 

ΓΡΙΦΟΣ 8Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας "ΜΑΜΟΥΝΕΣ"

- ΣΗΜΕΙΟ: "Πινακίδα αδελφοποίησης στον Πλατανιά"

 

- ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:

- 8ο Κυνήγι Θησαυρού 1997

Go back

Powered by HotSoft.gr - websites, mobile apps & networks